Νερόμυλοι και Μπατάνια

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2004-2005. ΤΙΤΛΟΣ  « Νερό- μια ήπια μορφή ενέργειας- Νερόμυλοι και Μπατάνια  Βελβεντού»

 Καθηγητές: Σαμαράς Κώστας ΠΕ17, Βλάχου Βαϊτσα ΠΕ15, Ανδρεάδου-Φραγγούδη Βαρβάρα ΠΕ06,Εμμανουήλ Γιάννης ΠΕ19, Μαθητές: Β΄ Γυμνασίου

Εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου , ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ      

? οι βελβεντινοί αξιοποίησαν τα πλούσια νερά του τόπου τους όσο καλύτερα γινόταν. Πριν αυτά ποτίσουν τον εύφορο κάμπο, έπεφταν με δύναμη στις καρούτες και γύριζαν τις φτερωτές των εργαστηρίων υδροκίνησης που υπήρχαν πολλά και ιδιαίτερα στον ανατολικό κάμπο, δίπλα στα Πιέρια. Η σχέση των νερόμυλων με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία ήταν ζωντανή και πολύ στενή. Οι νερόμυλοι άλεθαν το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι και τα άλλα δημητριακά ενώ οι νεροτριβές και τα μπατάνια κατεργάζονταν το ρουχισμό κάθε νοικοκυριού. Μελετήσαμε τα ταπεινά εργαστήρια υδροκίνησης για δύο λόγους: Πρώτα για να γνωρίσουμε αυτή τη σημαντική δραστηριότητα των προγόνων μας και δεύτερον για να συμβάλλουμε κι εμείς στην ανάδειξη της κινητήριας δύναμης του νερού ως ήπιας μορφής ενέργεια.

Attachments:
FileDescriptionLast modified
Download this file (neromyloi.pdf)νερόμυλοι 2019-11-05 11:14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ